Het Nederlands Markiesje


Herkomst..

Het Markiesje komt oorspronkelijk uit Nederland en wordt vrijwel uitsluitend als gezinshond gehouden. In Nederland is dit ras in 1999 erkend als nationaal ras. Het ras komt buiten ons land vrijwel niet voor en ook in Nederland zien we het Markiesje nog niet heel veel voorkomen.

Uiterlijk..

Het Markiesje is een elegante, fijn gebouwde hond. Het lichaam is langer dan hoog. De borstkas is goed ontwikkeld en heeft een ovale vorm. De rug van het Markiesje is recht. De staart is vrij lang en hangt in rust neerwaarts in een lichte boog. Het lichaam is licht van bot, maar wel gespierd. De buiklijn van het Markiesje is iets opgetrokken. Het Markiesje heeft hazenvoeten met goed aangesloten tenen. Het hoofd is evenredig en in verhouding met het lichaam. De snuit van deze hond versmalt iets naar de neus toe en heeft een duidelijke stop. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend langs het hoofd gedragen. De ogen zijn ovaalrond en vrij groot, maar niet uitpuilend. Het Markiesje heeft een rustige uitdrukking. De schouderhoogte is ongeveer 35 centimeter. De vacht van deze hond is sluik, zacht en halflang. De vacht mag licht golven. Witte aftekeningen aan voeten, staartpunt, borst en witte bles zijn toegestaan. Met het fokken wordt gestreefd naar een diepzwarte vachtkleur. Toch worden er ook wel eens anderskleurige pups geboren.

Het Nederlandse Markiesje.. Een ras in opbouw

Sinds 1979

Karakter en Verzorging..

Deze hond heeft een gevoelig en opgewekt karakter. Tevens zijn ze goed waaks, erg speels en maken het hun baasje graag naar de zin. In huis zijn ze in doorsnee rustig, maar buitenshuis kunnen ze behoorlijk actief zijn. Het Markiesje heeft een regelmatige vachtverzorging nodig die niet veel tijd in beslag neemt. Wekelijks doorkammen om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen is voldoende.

Past een Markiesje bij mij..? 

Markiesjes zijn echte gezelschapshonden: niet graag alleen en hechten zich sterk aan hun baasje. Het Markiesje kan goed met soortgenoten en katten. Doorgaans kunnen ze het ook goed vinden met andere huisdieren en kinderen. Tegenover mensen die ze niet kennen, stellen ze zich vriendelijk op. De opvoeding van deze honden hoeft geen problemen op te leveren. Ze leren snel en met een vrolijke, consequente en afwisselende opvoeding bereikt u het meeste. Deze hond gaat graag wandelen en heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Kortom: een leuke gezinshond.

 

About

My name is Frank Reiz, and I am a freelance photographer in Apeldoorn the Netherlands. My work area is (car) sports, concerts and events photography and especially backstage moments.

Terms of Use
Privacy Policy
FAQ
Sitemap

Press

I am as a freelance photographer member of the NVJ (Dutch Association of Journalists) and NVF (Dutch Association of Photojournalists).

Get in Touch

 • Phone:
  (0031) 622978584
 • Email:
  frank.reiz@gmail.com
 • Address:
  Marie Koenenstraat 22
  7321JC Apeldoorn
  Nederland